Οι καρδιοπάθειες είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Προστατέψτε την καρδιά σας με τους παρακάτω, αναπάντεχους τρόπους.

 

Οι καρδιοπάθειες είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου. Προστατέψτε την καρδιά σας με τους παρακάτω, αναπάντεχους τρόπους.

Τα μικρά ζώα σας κάνουν καλό!

Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά αναφέρει πως παρότι ένα οικόσιτο ζωάκι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παθήσεων της καρδιάς, ένα σκυλάκι είναι η καλύτερη επιλογή. Ο λόγος; Ένας σκύλος σας αναγκάζει να κινείστε και να γυμνάζεστε περισσότερο καθώς χρειάζεται να βγαίνει βόλτα αρκετές φορές τη μέρα.

Διαβάστε εδώ Καρδιά και στρες: Μια επικίνδυνη σχέση

Διαβάστε εδώ: Κινδυνεύει η καρδιά σας από το κάλιο

Το εμβόλιο της γρίπης σας προστατεύει από τις καρδιοπάθειες

Πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας μπορεί να συνδέονται με την υγεία της καρδιάς μας. Η γρίπη για παράδειγμα προκαλεί φλεγμονές και μπορεί να οδηγήσει σε φράξιμο των αρτηριών. Μελέτη βρήκε πως όσοι εμβολιάζονται για τη γρίπη έχουν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντικό πρόβλημα με την καρδιά τους τον επόμενο χρόνο.

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά σας

Η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου, από θάνατο ή χωρισμό, μπορεί να είναι τόσο καταστροφική συναισθηματικά που μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή συμπτώματα παρόμοια με της καρδιακής προσβολής.

Το περπάτημα μπορεί να είναι καλύτερο για την καρδιά σας από το τρέξιμο

Οποιαδήποτε αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς αλλά σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, αυτοί που προτιμούν το περπάτημα είδαν διπλάσια μείωση στις καρδιοπάθειες συγκριτικά με αυτούς που τρέχουν, εφόσον και οι δύο ομάδες καίνε τις ίδιες θερμίδες μέσω της άσκησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν επιλέγετε το περπάτημα ως μορφή άσκησης θα πρέπει να ασκείστε περίπου τη διπλάσια ώρα συγκριτικά με το τρέξιμο, για να έχετε όφελος για την υγεία της καρδιάς σας.

Τα ω3 είναι πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς

Τόσο ο σολομός όσο και τα καρύδια είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ενισχύσετε την πρόσληψη των ω3 λιπαρών, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς σας. Ωστόσο, ο σολομός υπερέχει ελαφρώς: Τα καρύδια είναι πλούσια σε ALA (η φυτική πηγή των ω3 λιπαρών οξέων), την οποία ο οργανισμός χρειάζεται να μετατρέψει σε EPA και DHA (μορφές των ω3 που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας) και η διαδικασία μετατροπής δεν αρκεί πάντα για να πάρουμε την απαραίτητη ποσότητα. Από την άλλη πλευρά, ψάρια όπως ο σολομός, περιέχουν ήδη DHA και EPA – γι' αυτό οι περισσότεροι ειδικοί επιλέγουν τα λιπαρά ψάρια ως καλύτερη πηγή πρόσληψης.

Τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να μην περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος
Παρότι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής, έχετε υπόψη σας και τα άλλα πιθανά συμπτώματα αυτής της σοβαρής κατάστασης: ναυτία, ιδρώτας, δύσπνοια και ελαφρύς πονοκέφαλος, καθώς και πόνος στην πλάτη, το στομάχι, τα χέρια, τον αυχένα ή το πηγούνι. Οι γυναίκες είναι λίγο πιο πιθανό από τους άντρες να εμφανίσουν τα άλλα συμπτώματα – κι αυτός είναι ο λόγος που οι πολλές γυναίκες δεν παίρνουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.