Μπορεί να υποψιαζόμαστε πως το στρες μας κάνει κακό, ειδικοί που ερευνούν τη σχέση μεταξύ του στρες και των ασθενειών της καρδιάς έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που θα μας βάλουν σε σκέψη.

Μπορεί να υποψιαζόμαστε πως το στρες μας κάνει κακό, ειδικοί που ερευνούν τη σχέση μεταξύ του στρες και των ασθενειών της καρδιάς έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που θα μας βάλουν σε σκέψη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει άμεσες επιπτώσεις στα συστήματα του οργανισμού, ανάμεσά τους και στην καρδιά. Άνθρωποι που έχουν μάθει πολύ άσχημα νέα μπορεί να πάθουν έμφραγμα. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται “σύνδρομο σπασμένης καρδιάς” και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες, ακόμη και σε εκείνους με ιστορικό καρδιοπάθειας”, εξηγεί ο Dr. Deepak Bhatt, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής νοσοκομειακής καρδιολογικής μονάδας.

Τι γίνεται όμως με το καθημερινό στρες που μας προκαλούν καταστάσεις όπως η κίνηση στο δρόμο, οι δυσκολίες στο γάμο και τα επαγγελματικά προβλήματα; Μπορεί και σε αυτές τις περιπτώσεις να συσχετιστούν καρδιοπάθεια και στρες; Και πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Καρδιοπάθεια και στρες, μία περίπλοκη σύνδεση

Η σχέση μεταξύ των καθημερινών στρεσογόνων καταστάσεων και της καρδιοπάθειας δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια. Είναι γνωστό πως το άγχος πυροδοτεί φλεγμονές, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα συνυπεύθυνες σε καρδιοπάθειες, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να επηρεάζει τις παθήσεις της καρδιάς με λιγότερο εμφανείς τρόπους. Ας δούμε ένα παράδειγμα που θα συνδέσει καρδιοπάθεια και στρες με έναν τρόπο που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί: Το άγχος μπορεί να κάνει κάποιον να καταναλώσει περισσότερες και κακής ποιότητας τροφές (πίτσα για παράδειγμα ή γλυκά ή σουβλάκια) που η συχνή κατανάλωσή τους αυξάνει τα λιπίδια και τη χοληστερίνη στο αίμα.

Με τη σειρά τους, η χοληστερίνη και τα λιπίδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, το στρες υποδαυλίζει και άλλες βλαβερές για την καρδιά μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Έτσι γίνεται φανερό πώς οι έμμεσες συνέπειες του συνεχούς στρες μπορεί να οδηγήσουν στην καρδιοπάθεια.

Καρδιοπάθεια και στρες: Σπάστε τη σύνδεση!

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε την καρδιά σας είναι να σπάσετε το “δίδυμο” καρδιοπάθεια και στρες. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να μάθετε να διαχειρίζεστε στο άγχος της καθημερινότητας αλλά και να αντιστέκεστε στις κακές συνήθειες που αυτό πυροδοτεί. Δεν είναι εύκολο, όσο όμως περισσότερο προσπαθείτε να παραμένετε ψύχραιμοι και λογικοί απέναντι στις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος και να αντιστέκεστε στις διατροφικές παγίδες που ξέρετε ότι δεν πρόκειται τελικά να σας κάνουν καλό, τόσο πιο εύκολο θα γίνει με τον καιρό.