Αν νιώθετε κούραση και ληθαργικότητα όσο κι αν ξεκουράζεστε, τότε ίσως σας έχει επηρεάσει η εαρινή κόπωση.

 Παρότι η εαρινή κόπωση εκφράζεται με συμπτώματα που θα μπορούσαν να θυμίζουν κάποια ασθένεια, όπως κούραση, ληθαργικότητα, απουσία διάθεσης, δεν θεωρείται νόσος.

Η εαρινή κόπωση είναι μια βιολογική προσαρμογή στην αλλαγή της εποχής.

Πρόκειται μάλιστα για ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποδίδουν στις αλλαγές της θερμοκρασίας και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το μεταβολισμό μας. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι οργανικές αντιδράσεις αλλά και οι νευρολογικές. Η ζέστη και η αυξημένη ηλιοφάνεια οδηγούν στη μεγαλύτερη παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεσή μας. Παρότι η σεροτονίνη μας «φτιάχνει» τη διάθεση, η απότομη αλλαγή φαίνεται πως δυσκολεύει τον οργανισμό να διαχειριστεί τις αλλαγές. Η περίοδος προσαρμογής σε όλα τα παραπάνω διαρκεί λίγες εβδομάδες και είναι αυτό που αποκαλούμε εαρινή κόπωση.

Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάσταση αυτή. Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης μοιάζουν με εκείνα μιας ήπιας ίωσης, συμπεριλαμβάνουν όμως ζαλάδα, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και διάσπαση προσοχής -γι' αυτό και η εαρινή κόπωση σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων-, μειωμένη κρίση, αργά αντανακλαστικά και απόκριση στα ερεθίσματα.

Αντιμετωπίστε την εαρινή κόπωση

Τηρήστε ένα σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Φροντίστε να ξυπνάτε και να κοιμάστε τις ίδιες περίπου ώρες, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός σας να προσαρμοστεί στην αλλαγή της εποχής.

Η καλή διατροφή αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι σημαντική. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές όπως βρώμη, κόκκινο κρέας, σπανάκι και ποικιλία φρούτων. Η βρώμη είναι πάντα μια καλή επιλογή πρωινού αυτή την περίοδο όμως η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β που περιέχει ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας και μειώνεται η κόπωση. Το σπανάκι είναι καλή πηγή σιδήρου, που συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας, όπως και το κόκκινο κρέας ενώ τα φρούτα θα σας προσφέρουν βιταμίνες Α, Β, C και Ε, μαγνήσιο και κάλιο που ενισχύουν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Πίνετε πολύ νερό. Το νερό καθαρίζει τις τοξίνες και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Η αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και περισσότερη κούραση. Όταν ο οργανισμός είναι σωστά ενυδατωμένος, θα μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις αλλαγές που συμβαίνουν.