Γνωστή ως «ποδάγρα», η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα νόσημα γνωστό από την αρχαιότητα. 

 

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα

Πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις και κυρίως την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού αλλά και τους αστραγάλους και γόνατα. Για την ασθένεια αυτή ευθύνεται η μεγάλη ποσότητα ουρικού οξέως στον οργανισμό, μιας ουσίας που υπάρχει φυσικά στο σώμα και παράγεται από τις πουρίνες, μια μορφή πρωτεϊνών. Συνήθως το πρόβλημα ξεκινά από τη μειωμένη αποβολή του ουρικού οξέως μέσω της ούρησης.

Διαβάστε εδώ για την Αρθρίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από ουρική αρθρίτιδα

Προσβάλλει πολύ πιο συχνά τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την ηλικία των 50 ετών. Το οικογενειακό ιστορικό και η μεταμόσχευση οργάνων καθώς και συνήθειες όπως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες για ουρική αρθρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, που μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα και ερεθισμό της άρθρωσης, είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα. Ωστόσο, μπορεί η πρώτη εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας να είναι σε άλλη άρθρωση των άκρων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Οι εξετάσεις ούρων θα δείξουν αυξημένο ουρικό οξύ ενώ εάν υπάρχει αμφιβολία ο γιατρός μπορεί να κάνει παρακέντηση στην άρθρωση για να ελέγξει για την ύπαρξη κρυστάλλων ουρικού οξέως στα λευκά αιμοσφαίρια.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρική αρθρίτιδα

Κατά την οξεία κρίση ο γιατρός θα δώσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στη συνέχεια μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο ή Ρευματολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΟΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ »