Η αρθρίτιδα είναι μία νόσος που με τις διάφορες μορφές της απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο στον κόσμο.

 

Τι είναι η αρθρίτιδα 

Όταν αναφερόμαστε στην αρθρίτιδα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη φλεγμονή των αρθρώσεων. Η φλεγμονή μπορεί να περιορίζεται στην άρθρωση ή να περιλαμβάνει τους γύρω ιστούς, τους μυς ή τους τένοντες. Η αρθρίτιδα (ή “άλατα” όπως τα λένε ορισμένοι) είναι στην πραγματικότητα σύμπτωμα ρευματικής πάθησης. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που είναι και η πλέον σοβαρή πάθηση.

Διαβάστε εδώ για την Ψωριασική αρθρίτιδα

Διαβάστε εδώ για την Οστεοαρθρίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει ανθρώπους κάθε ηλικίας -με μια ελαφρά προτίμηση στις γυναίκες-, ακόμη και παιδιά. Γενικά, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών είναι κάτω των 65 χρόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Ο πόνος στην άρθρωση, η πρωινή δυσκαμψία και το οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια νόσος που συχνά υποδιαγιγνώσκεται καθώς οι ασθενείς αρχικά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πηγαίνοντας στον ορθοπαιδικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο πρόκειται για ρευματολογικό νόσημα που θα διαγνωστεί με βάση ειδικούς αιματολογικούς δείκτες, ακτινογραφίες και διαγνωστικές εξετάσεις καθώς ενδεχομένως και ανάλυση του αρθρικού υγρού.

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της καθημερινότητας του ασθενούς. Συμπληρωματικά, η φυσικοθεραπεία και η εργοθεραπεία συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αρθροσκόπηση ή αρθροπλαστική.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ρευματολόγο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑ »