Πρόκειται για φλεγμονή του όρχι που συχνά συνδέεται με την επιδιδυμίτιδα και μπορεί να προκαλέσει ατροφία του προσβεβλημένου όρχι. 

 

Τι είναι η ορχίτιδα

Η ορχίτιδα είναι φλεγμονή του όρχι που συχνά συνδέεται με την επιδιδυμίτιδα. Η αρχική λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από τα ίδια εκείνα μικρόβια που προκαλούν την ουρολοίμωξη καθώς και από τον ιό της παρωτίτιδας και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Στα παιδιά συνήθως η ορχίτιδα δεν έχει παρενέργειες, σε ενήλικες όμως και ειδικά όταν προσβάλει και τους δύο όρχεις υπάρχει κίνδυνος ατροφίας των όρχεων και υπογονιμότητας.

Διαβάστε εδώ για την Αζοωσπερμία

Διαβάστε εδώ για την Επιδιδυμίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ορχίτιδας 

Τα συμπτώματα στην ορχίτιδα μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά και συχνά συμπεριλαμβάνουν πόνο και δυσφορία στην καθιστή θέση, οίδημα και ευαισθησία, ενδεχομένως ναυτία και πυρετό.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από ορχίτιδα

Η νόσηση με παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει ορχίτιδα. Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά ουρολοίμωξης οι εκ γενετής ανωμαλίες στο ουροποιητικό αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες για φλεγμονή. Τέλος, η ορχίτιδα είναι πιο πιθανή μετά από χειρουργική επέμβαση στα γεννητικά όργανα ή το ουροποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα μόλυνσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ορχίτιδας

Αφού ο γιατρός ολοκληρώσει την κλινική εξέταση θα συστήσει καλλιέργεια ούρων και σπέρματος και triplex οσχέου καθώς και καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού εάν υπάρχει πιθανότητα για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ορχίτιδα

Η θεραπεία θα καθοριστεί από το αίτιο της ορχίτιδας. Σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης θα δοθεί αντιβιοτική αγωγή ενώ εάν υπάρχει απόστημα πιθανώς θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η κατάκλιση του ασθενούς βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (ΟΡΧΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ) ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ »