Η επιδιδυμίτιδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα του άντρα αν παραμείνει χωρίς θεραπεία. 

 

Τι είναι η επιδιδυμίτιδα 

Πρόκειται για φλεγμονή της επιδιδυμίδας, ενός “άγνωστου” οργάνου, που βρίσκεται πίσω από τους όρχεις και τους συνδέει με το σπερματικό πόρο, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό για την γονιμότητα του άντρα. Η φλεγμονή της επιδιδυμίδας μπορεί να παρουσιαστεί ως οξεία ή χρόνια και συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από μικρόβιο στην ουρήθρα ή στην ουροδόχο κύστη.

Διαβάστε εδώ για τη Συστροφή όρχεος

Διαβάστε εδώ για τον Καρκίνο των όρχεων

Ποιοι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο από επιδιδυμίτιδα

Οι νεαροί άντρες είναι η ηλικιακή ομάδα όπου παρουσιάζεται συχνότερα η επιδιδυμίτιδα ωστόσο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά. Πιο ειδικά, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και φλεγμονής όπως ο μόνιμος ουροκαθετήρας, παρεμβατικές εξετάσεις όπως η ουρηθροκυστεοσκοπηση και οι χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας συμπεριλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στον όρχι, πόνο κατά την ούρηση και αλλαγές στην λειτουργία της κύστης καθώς και επώδυνη ερωτική επαφή και εκσπερμάτιση. Ανάλογα με την έκταση της φλεγμονής μπορεί να υπάρχει αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πυρετός και διογκωμένοι βουβωνικοί λεμφαδένες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της επιδιδυμίτιδας

Η κλινική εξέταση θα συνδυαστεί με διαγνωστικό και εργαστηριακό έλεγχο ώστε να αποκλειστεί η συστροφή του όρχεως και ο καρκίνος του όρχεως. Οι εξετάσεις θα αποκλείσουν επίσης την πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και θα προσδιορίσουν την έκταση της φλεγμονής, ενώ το αντιβιόγραμμα θα βοηθήσει το γιατρό να επιλέξει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιδιδυμίτιδα

Η θεραπεία της επιδιδυμίτιδας μπορεί να γίνει με αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος ή/και με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα ανακουφίσουν από τον πόνο και θα περιορίσουν τη φλεγμονή.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ »