Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο που προκύπτει ως αντίδραση του οργανισμού σε λοίμωξη.

 

Τι είναι το σύνδρομο Reiter 

To σύνδρομο Reiter ή αντιδραστική αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που εκφράζεται με φλεγμονή και αποτελεί την αντίδραση του οργανισμού σε λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματος. Οι λοιμώξεις που συνδέονται με το σύνδρομο είναι συνήθως βακτηριακές όπως τα χλαμύδια ή ο γονόκκοκος, ή λοιμώξεις του γανστρεντερικού συστήματος. Συνήθως το σύνδρομο Reiter προσβάλει τις μεγάλες αρθρώσεις των ποδιών, σχετίζεται με συμπτώματα στα μάτια ή το στόμα και προκαλεί φλεγμονή των γεννητικών οργάνων και στα δύο φύλα. Συνήθως τα συμπτώματα του συνδρόμου υποχωρούν μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, μπορεί όμως να προκύψουν και υποτροπές.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο Reiter

Το σύνδρομο Reiter είναι συχνότερο σε άντρες, μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ παρουσιάζεται πιο συχνά σε ανθρώπους με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια. Φαίνεται επίσης πως παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Reiter

Τα κλασικά συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας συμπεριλαμβάνουν αντίδραση από τα μάτια (συνήθως επιπεφυκίτιδα), το ουροποιητικό ή τα γεννητικά όργανα και φλεγμονή των μεγάλων αρθρώσεων.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Reiter

Η κλινική εξέταση και η λήψη ιατρικού ιστορικού θα βοηθήσουν το γιατρό να καταλήξει στη διάγνωση. Ανάλογα με τον τύπο των συμπτωμάτων, θα ζητηθεί καλλιέργεια υγρών ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Reiter

Ανάλογα με τα συμπτώματα και την έντασή τους ο γιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Κατά περίπτωση, μπορεί να συστηθεί η θεραπεία με ενέσεις κορτικοστεροειδών μέσα στην πάσχουσα άρθρωση.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Παθολόγο ή σε Ουρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN (ΤΡΙΣΩΜΙΑ 21) ΣΥΝΔΡΟΜΟ TURCOT »