Ποιος είναι ο πιο... ευχάριστος και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος που συντελεί στην καλή υγεία του προστάτη;


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ μελέτησαν ομάδες ανδρών, ηλικίας 20 έως 49 ετών, και τις ερωτικές τους συνήθειες μοιράζοντας την παρακολούθηση σε τρεις χρονικές περιόδους διάρκειας εννέα ετών η κάθε μία. Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας μελέτης τους, οι ειδικοί κατέληξαν σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Οι άντρες κινδυνεύουν λιγότερο από παθήσεις του προστάτη όταν έχουν τακτικές ερωτικές επαφές με τη σύντροφό τους. Όπως ανέφεραν, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη ήταν περίπου 20% χαμηλότερος στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα σε σχέση με τους άνδρες που περιορίζονταν σε 4 έως 7 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί τμήμα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια διαδεδομένη μορφή καρκίνου στους άντρες και ως παράγοντες κινδύνου έχουν ταυτοποιηθεί το οικογενειακό ιστορικό, η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων καθώς και η παχυσαρκία. Η ηλικία παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο καθώς πριν τα 40 έτη, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι 1 στις 10.000, έως τα 59, η πιθανότητα αυξάνεται και φτάνει στη 1 στις 100 ενώ στην ηλικία μεταξύ 60-79 ετών θεωρείται πως ένας στους οχτώ άντρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Προστατέψτε τον προστάτη σας

Το βασικό “όπλο” κατά του καρκίνου του προστάτη είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος, που βοηθά να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος και να έχει καλύτερα αποτελέσματα η θεραπεία. Όλοι οι άντρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν έλεγχο προστάτη. Κλείστε σήμερα κιόλας ραντεβού με τον ουρολόγο σας και συζητήστε μαζί του. Οι συνήθειες εξετάσεις είναι η αιματολογική διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA). Εάν οι τιμές βρεθούν ανεβασμένες υπάρχει υποψία –αλλά όχι βεβαιότητα- για καρκίνο του προστάτη. Η δεύτερη εξέταση που συνήθως κρίνεται απαραίτητη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, που βοηθά τον ουρολόγο να αξιολογήσει την υφή και το μέγεθος του προστάτη και να εντοπίσει τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη όγκου.