Πολλά τα οφέλη από την εξάσκηση της yoga σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.


Παρότι κανείς δεν πρόκειται να ισχυριστεί πως η yoga μπορεί να θεραπεύσει τον ίδιο τον καρκίνο, πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν πως η πρακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που έχουν ή είχαν στο παρελθόν καρκίνο του μαστού να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν.

Yoga κατά της κόπωσης

Η έντονη κόπωση είναι συχνό σύμπτωμα σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ειδικά αν ακολουθούν θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Η yoga φαίνεται πως ανακουφίζει την κόπωση, την ψυχική δυσφορία, την αϋπνία και αντισταθμίζει την απώλεια της όρεξης στις γυναίκες αυτές ενώ φαίνεται πως συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση του πόνου.

Yoga για συναισθηματική ανακούφιση

Πολλές μελέτες δείχνουν πως η ενασχόληση με τη yoga μέσα από την αυτογνωσία και τη συγκέντρωση μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι συναισθηματικές δυσκολίες στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ειδικά η restorative yoga, ένα είδος πρακτικής που βοηθά το σώμα να “ανοίξει” με πολλές διατάσεις και αναπνοές, φαίνεται πως φέρει τη μεγαλύτερη βελτίωση στη συναισθηματική κατάσταση, τη διανοητική υγεία και την κατάθλιψη σε γυναίκες που βιώνουν ή αναρρώνουν από καρκίνο του μαστού.

Είναι ασφαλής η γιόγκα για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού; Η yoga θεωρείται ασφαλής σε γενικές, ωστόσο ορισμένες στάσεις μπορεί να μην ενδείκνυνται για γυναίκες που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού. Αν υπάρχει τέτοιο θέμα, συζητήστε το με το δάσκαλο για να σας προτείνει εναλλακτικές στάσεις.

Yoga για έλεγχο του άγχους

Είναι γνωστό πως οι ασκήσεις αναπνοής της yoga μετριάζουν και βοηθούν τον έλεγχο του άγχους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Complementary Therapies in Medicine βρέθηκε πως γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα μάθημα yoga πριν το χειρουργείο είχαν πιο χαμηλά επίπεδα άγχους συγκριτικά με τις γυναίκες που πριν το χειρουργείο είχαν μία συνεδρία με ψυχολόγο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: 5 μύθοι για την ακμή »