Είναι πια αποδεκτό πως η ακμή δεν αφορά μόνο στους εφήβους. Και επειδή για να την αντιμετώπισή της είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από τους μύθους, συγκεντρώσαμε εδώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς παρανοήσεις.

Μύθος Νο 1: Η ακμή τελειώνει μαζί με την εφηβεία

Αυτό δεν ισχύει. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός ενηλίκων εμφανίζει ακμή μέχρι και την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Σύμφωνα με μελέτες το 50 τοις εκατό των γυναικών, και οι άντρες σε ποσοστό λίγο μικρότερο, έχουν περιστατικά ακμής και μετά την ενηλικίωσή τους.

Μύθος Νο 2: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Οι μύθοι για την ακμή έχουν δαιμονοποιήσει τη σοκολάτα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πως η σοκολάτα, τα αναψυκτικά ή τα τηγανιτά προκαλούν ή επιδεινώνουν την ακμή. Ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει πως μπορεί τα γαλακτοκομικά να επηρεάζουν την ακμή εξαιτίας της παρουσίας ορμονών και βακτηρίων μέσα στο γάλα. Τα δεδομένα όμως δεν είναι ισχυρά και οι ειδικοί συμφωνούν πως δεν μπορούν να συστήσουν την αποχή από τα γαλακτοκομικά που είναι απαραίτητα για την προστασία κατά της οστεοπόρωσης.

Μύθος Νο 3: Η ακμή προκαλείται από το άγχος

Αυτό μπορεί να έχει κάποια λογική, αλλά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ του άγχους και της ακμής. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει πως οι φοιτητές έχουν περισσότερες εξάρσεις ακμής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Δεν έχουν όμως όλοι οι φοιτητές με ακμή εξάρσεις στις περιόδους έντονου άγχους. Έτσι ίσως το άγχος να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες που να καταλήγουν πως οι ορμόνες του άγχους επιδεινώνουν την ακμή.

Μύθος Νο 4: Το μακιγιάζ προκαλεί ακμή

Αυτό δεν είναι ακριβώς μύθος, αφού ορισμένα make up έχουν βαριά σύνθεση που φράσσει τους πόρους οδηγώντας στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων και ακμής. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα τα make up και τα ρουζ. Αν το δέρμα σας έχει τάση λιπαρότητα και ακμή, προτιμήστε προϊόντα με ελαφριά σύνθεση, με την ένδειξη oil free και κατάλληλα για λιπαρή επιδερμίδα και μην ξαπλώνετε αν δεν έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ.

Μύθος Νο 5: Αν σπάσουμε ένα σπυράκι θα μαραθεί γρηγορότερα

Μερικοί εφηβικοί μύθοι για την ακμή μας ακολουθούν μέχρι και την ενηλικίωση και ακόμη παραπέρα! Η αλήθεια είναι πως το να σπάσουμε ένα σπυράκι είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση και να δημιουργηθούν σημάδια και ουλές στο δέρμα. Για να υποχωρήσει πιο γρήγορα ένα ερεθισμένο σπυράκι εφαρμόστε ένα ειδικό προϊόν για τοπική χρήση μερικές φορές μέσα στην ημέρα.