Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, περίπου 120.000 ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο ετησίως. Δυστυχώς, από αυτούς χάνουν τη μάχη περίπου το 35-50%. 

Τι είναι η σήψη

Η σήψη είναι επακόλουθο σοβαρής μόλυνσης και πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός στρέφεται κατά του εαυτού του, και καταστρέφει τα ίδια του τα όργανα. Η σήψη εξαπλώνεται σταδιακά στο σώμα και προκαλεί σηπτικό σύνδρομο (οργανική ανεπάρκεια και θάνατο). Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα για το σηπτικό σοκ

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από σήψη

Η σήψη μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο είναι μια κατάσταση που συχνότερα προκύπτει σε νοσηλευόμενους ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιοπάθεια, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, θεωρούνται πιο ευπαθείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σήψης

Τα πρώιμα σημεία της σήψης είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι πολλές και γρήγορες αναπνοές και η «μπερδεμένη» ομιλία. Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουμε άμεσα τον ασθενή στο νοσοκομείο είναι συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις και συμπεριλαμβάνουν δύσπνοια, η δυσκολία στην επικοινωνία με το περιβάλλον, υποθερμία, υψηλός πυρετός, ταχυκαρδία, υπόταση, οιδήματα, αιμορραγία και κατάπτωση του οργανισμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σήψης

Η διάγνωση της σήψης στηρίζεται στην κλινική εξέταση από το γιατρό. Μια βασική ανεκπλήρωτη μέχρι στιγμής ανάγκης της ιατρικής κοινότητας είναι η εύρεση δεικτών για την πρώιμη διάγνωση αλλά και για την πρόγνωση των ασθενών με σήψη.

Πώς αντιμετωπίζεται η σήψη

Η αντιμετώπιση της σήψης συμπεριλαμβάνει άμεση χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής και τις ανάλογες ιατρικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, όταν χρειάζεται. Είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γενικό Χειρουργό.

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ »