Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι λοίμωξη του επιπεφυκότα του ματιού και χαρακτηρίζεται από φαγούρα και ερυθρότητα στο μάτι. Είναι επίσης πολύ μεταδοτική με την επαφή.

Τι είναι η ιογενής επιπεφυκίτιδα 

Πρόκειται για μόλυνση του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το μάτι και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων από ιούς ή βακτήρια. Τα βακτήρια που ευθύνονται για την επιπεφυκίτιδα είναι αερομεταφερόμενα για αυτό συχνά η πάθηση μετατρέπεται σε επιδημία.

Διαβάστε εδώ για τη Φωτοφοβία

Διαβάστε εδώ για την Ξηροφθαλμία

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από ιογενή επιπεφυκίτιδα

Συνήθως πιο «μαζικά» συμβαίνει σε μικρά παιδιά (νηπιακής και σχολικής ηλικίας) που μεταφέρουν το ένα στο μόλυνση. Ωστόσο, ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία του και η βαρύτητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας

Πρόκειται για λοίμωξη των ματιών και γι' αυτό τα συμπτώματα επικεντρώνονται εκεί. Διαρκούν συνήθως 1-2 εβδομάδες και μπορεί να συνοδεύονται από πονόλαιμο και συνάχι. Αυτά είναι κυρίως:
• βλεννώδεις εκκρίσεις (τσίμπλα)
• έντονη φαγούρα
• ερυθρότητα του ματιού και των βλεφάρων
• οίδημα των βλεφάρων
• αυξημένη ευαισθησία στο φως
• αίσθηση ξένου αντικειμένου στα μάτια

Πώς γίνεται η διάγνωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας

Η διάγνωση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας είναι πολύ απλή και γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος μπορεί να λάβει επίχρισμα βλέννας για τον καθορισμό του παθογόνου και τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της με τη βοήθεια της καλής υγιεινής. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν, ο οφθαλμίατρος θα σας δώσει κολλύριο ή τοπική αλοιφή που θα τα ανακουφίσει. Εάν ωστόσο γίνει επιμόλυνση, χρειάζεται η χορήγηση αντιβίωσης.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Οφθαλμίατρο.

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΞΕΩΣΗ »