Ως η 5η αιτία τύφλωσης στον κόσμο θεωρείται η ραγοειδίτιδα ωστόσο περίπου στις μισές περιπτώσεις είναι άγνωστη η αιτιολογία της. 

Τι είναι η ραγοειδίτιδα

Η ραγοειδίτιδα δεν είναι μία συγκεκριμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο καταστάσεων που προκαλούν φλεγμονή στο ραγοειδή χιτώνα του ματιού. Θεωρείται ως μια σπάνια πάθηση και προσβάλει κυρίως ανθρώπους νέους και μέσης ηλικίας, συνήθως έως 60 ετών. Παρότι είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, αν εντοπιστεί έγκαιρα και ο ασθενής ξεκινήσει θεραπεία υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων και δεν κινδυνεύει η όραση.

Διαβάστε εδώ για τον Καταρράκτη

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από ραγοειδίτιδα

Περισσότερο επιρρεπείς στη νόσο είναι άνθρωποι στους οποίους συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που:
• Έχουν υποστεί τραύμα ή υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση
• Έχουν κάποια αυτοάνοση διαταραχή
• Κάποια φλεγμονώδη διαταραχή (π.χ. νόσος του Crohn)
• Έπαθαν κάποια λοίμωξη (π.χ. τοξοπλάσμωση, φυματίωση, από τη νόσο του Lyme ή από τον ιό του Δυτικού Νείλου)
• Νοσούν από καρκίνο που επηρεάζει τα μάτια, όπως το λέμφωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγοειδίτιδας

Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν ευαισθησία στο φως και φωτοφοβία, θολή όραση και “μυγάκια”, πόνο και ερυθρότητα στα μάτια και σταδιακά μειωμένη ικανότητα όρασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγοειδίτιδας

Για τη διάγνωση, ο οφθαλμίατρος θα συνδυάσει τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης με τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής. Περίπου μία στις τέσσερις περιπτώσεις ραγοειδίτιδας οφείλονται σε λοίμωξη, κάτι που θα διερευνήσει ο γιατρός με τις ανάλογες εξετάσεις, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν θα βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ραγοειδίτιδα

Η θεραπεία της ραγοειδίτιδας γίνεται συνήθως με κορτιζονούχο κολύριο, ωστόσο τελευταία χρησιμοποιούνται ανοσοτροποποιητικά δια του στόματος φάρμακα ή βιολογικοί παράγοντες σε ενέσιμη μορφή.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Οφθαλμίατρο

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΟΚ »