Περίπου 1 στους 8 ενήλικες παρουσιάζει παραρρινοκολπίτιδα.

Τι είναι η παραρρινοκολπίτιδα

Η παραρρινοκολπίτιδα είναι μια συνηθισμένη διαταραχή που συνδέεται με φλεγμονή των ρινικών κόλπων και των ιγμορείων. Οι κόλποι συσσωρεύουν βλέννα, η οποία τελικά μολύνεται από μικρόβια και οι κόλποι αυτοί γεμίζουν με πύον. Η πιο συνηθισμένη πάθηση των παραρρινίων κόλπων είναι η οξεία ή χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα).

Μήπως είναι ιγμορίτιδα;

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από παραρρινοκολπίτιδα

Πιο επιρρεπείς στην παραρρινοκολπίτιδα είναι άνθρωποι που καπνίζουν, οι ηλικιωμένοι, όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο και άλλες δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν αλλαγές ατμοσφαιρικής πίεσης (όπως καταδύσεις). Αντίστοιχα, πιο ευάλωτοι είναι άνθρωποι με άσθμα, αλλεργίες, οδοντιατρικά προβλήματα και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραρρινοκολπίτιδας

Συνήθως η παραρρινοκολπίτιδα ξεκινά από μια ίωση που πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό. Εάν προκύψει η μόλυνση, τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή μπορεί και να επιδεινώνονται. Εκτός από τα κλασσικά συμπτώματα του κρυολογήματος, στην οξεία παραρρινοκολπίτιδα στους ενήλικες μπορεί να παρατηρηθεί κακοσμία του στόματος ή απώλεια της οσμής, πονοκέφαλος και αίσθηση πίεσης που επικεντρώνεται πίσω από τα μάτια, πόνος ή ευαισθησία στο πρόσωπο, πονόλαιμος. Στην περίπτωση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας τα συμπτώματα είναι παρόμοια, ωστόσο συνήθως χαρακτηρίζονται ως πιο ήπια και έχουν μεγάλη διάρκεια, έως και 3 μήνες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παραρρινοκολπίτιδας

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση ή ρινοσκόπηση δίνει τη διάγνωση της νόσου. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται λοίμωξη, μπορεί να στείλει δείγμα ρινικής βλέννας για καλλιέργεια ή να ζητήσει μαγνητική τομογραφία ώστε να προσδιοριστεί η έκτασή της και να βρεθεί το αντιβιοτικό στο οποίο είναι ευαίσθητο το μικρόβιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η παραρρινοκολπίτιδα

Εάν υπάρχει λοίμωξη ο γιατρός θα συστήσει αντιβίωση, διαφορετικά θα προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ρινικά αποσυμφορητικά.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ΩΡΛ. 

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ ΡΑΓΟΕΙΔΙΤΙΔΑ »