Κατά 50% μέσα στον πρώτο χρόνο μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου στους ανθρώπους που κόβουν το κάπνισμα.

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια κατηγοριοποιούνται σε ισχαιμικά, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων (80-85%) και αιμορραγικά, που αποτελούν το 15-20%. Οφείλονται σε αγγειακές παθήσεις που προκαλούν βλάβες στα αγγεία της κρανιακής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή να εμποδίζεται η αιμάτωση του εγκεφάλου.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, η παχυσαρκία και η κολπική μαρμαρυγή αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και το ιστορικό προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Όπως στις περισσότερες παθήσεις έτσι και στον εγκεφαλικό επεισόδιο υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι μουδιάσματα, αδυναμία ή παράλυση άκρου, απώλεια όρασης, πολύ δυνατός πονοκέφαλος, δυσκολία στην ομιλία. Συχνά τα συμπτώματα αυτά συνυπάρχουν και μπορεί να συνοδεύεται επίσης από ζάλη και απώλεια ισορροπίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Η νευρολογική εξέταση μαζί με διαγνωστικές εξετάσεις είναι τα πρώτα εργαλεία διάγνωσης ενός επεισοδίου. Επιβάλλεται, ωστόσο, να γίνει αξονική τομογραφία εγκεφάλου, εφ' όσον πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωριστεί κλινικά ένα ισχαιμικό από ένα αιμορραγικό. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία μπορεί να αναδείξει νωρίτερα την βλάβη, αλλά κυρίως για να αποκλειστεί τυχόν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει επιπλέον εξετάσεις ώστε να βρεθούν τα αίτια που προκάλεσαν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό

Ανάλογα την περίπτωση, η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Ο κατάλληλος γιατρός για το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο Καρδιοχειρουγός. 

Κλείστε ραντεβού με Καρδιοχειρουργό

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ ΛΕΥΚΗ »