Η ουρολοίμωξη είναι λοίμωξη του ουροποιητικού που «προτιμά» τις γυναίκες και θεωρείται η πιο συχνή μορφή λοιμώξεων μετά από εκείνες του αναπνευστικού συστήματος.

 

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι λοίμωξη του ουροποιητικού που «προτιμά» τις γυναίκες και θεωρείται η πιο συχνή μορφή λοιμώξεων μετά από εκείνες του αναπνευστικού συστήματος. Η λοίμωξη προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό μικροβίων ή βακτηρίων στο ουροποιητικό και μπορεί να εστιάζει στην ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες ή τα νεφρά. Όταν η λοίμωξη αφορά μόνο την ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιτδα ενώ όταν επηρεάζει τα νεφρά πρόκειται για πυελονεφρίτιδα.

Διαβάστε εδώ για τη Διάμεση κυστίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από ουρολοίμωξη

Άνθρωποι που δεν πίνουν πολλά υγρά και έχουν την συνήθεια να καθυστερούν την ούρηση, έχουν αυξημένες πιθανότητες για λοίμωξη του ουροποιητικού. Επίσης αυξημένες πιθανότητες έχουν άνθρωποι με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος ενώ το μπάνιο σε πισίνα ακόμη και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό θεωρούνται πως αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Επιτακτική ανάγκη για ούρηση, που συνοδεύεται από αίσθηση καύσου και πόνο, συχνουρία, αιματουρία και πόνος χαμηλά στην πύελο είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Όταν η λοίμωξη εντοπίζεται στο ανώτερο ουροποιητικό, τότε συνοδεύεται από πυρετό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης

Η περιγραφή των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με καλλιέργεια ούρων, και αντιβιόγραμμα ώστε να εντοπιστεί το είδος του μικροβίου για να δοθεί η κατάλληλη αντιβίωση, είναι αρκετά για τη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη

Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι συνήθως αρκετή για τη θεραπεία εφόσον έχει βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο μέσω του αντιβιογράμματος.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ »