Με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής, η θνησιμότητα από την ασθένεια έχει μειωθεί, από το 50% που ήταν πριν από 20 χρόνια, σε λιγότερο από το 10% του συνόλου των πασχόντων από δερματομυοσίτιδα.

Τι είναι η δερματομυοσίτιδα

Δερματομυοσίτιδα είναι μια ασθένεια των μυών που περιλαμβάνει φλεγμονή και εξάνθημα του δέρματος. Είναι σπάνια νόσος και αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από δερματομυοσίτιδα

Η δερματομυοσίτιδα αφορά κυρίως παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 και 15 ετών, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί σε ενήλικες 40 έως 60 ετών. Η νόσος παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δερματομυοσίτιδας

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου σχετίζονται με δυσκολία στην κατάποση, μυική αδυναμία, δυσκαμψία και μυικό πόνο, ενώ μπορεί να παρουσιάζει και δύσπνοια. Συχνά συνοδεύεται από μοβ-κόκκινο εξάνθημα στον κορμό, το πρόσωπο και τις αρθρώσεις ενώ μοβ χρώμα παρατηρείται στο άνω βλέφαρο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της δερματομυοσίτιδας

Ο γιατρός θα ξεκινήσει με κλινική εξέταση και ανάλογα με την εικόνα του ασθενή μπορεί να ζητήσει εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα, ενώ για καλύτερη εικόνα μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαγνητική τομογραφία (MRI). Εάν κριθεί απαραίτητο θα γίνει βιοψία μυός και δέρματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η δερματομυοσίτιδα

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν ωστόσο πολλές θεραπευτικές επιλογές που βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα. Οι πιο συνηθισμένες συμπεριλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, αοσοκατασταλτικά φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα, χορήγηση ανοσοσφαιρινών ενώ μπορεί να συστηθεί φυσικοθεραπεία.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Για τη δερματομυοσίτιδα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ορθοπαιδικό.

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ »