Περίπου το 2-3% των νέων μητέρων που θηλάζουν παρουσιάζει μαστίτιδα.

Τι είναι μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού. Η μαστίτιδα δεν αφορά μόνο γυναίκες που θηλάζουν, ο θηλασμός ωστόσο αυξάνει την πιθανότητα να παρουσιαστεί. Στις περιπτώσεις όμως που η μαστίτιδα συμβεί εκτός θηλασμού, μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή κατάσταση.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, ωστόσο μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που θηλάζουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά την περίοδο του αποθηλασμού, όταν ο μαστός δεν αδειάζει εντελώς από το μητρικό γάλα. Οι καπνίστριες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μαστίτιδα, εξαιτίας ουσιών στον καπνό του τσιγάρου που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη των πόρων πίσω από τη θηλή. Το piercing (τρύπημα της θηλής) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης και καθιστά την θεραπεία δυσκολότερη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας

Συνήθως τα συμπτώματα της μαστίτιδας παρουσιάζονται ξαφνικά και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
• Ευαισθησία του μαστού και αυξημένη θερμοκρασία τοπικά. Μπορεί επίσης να υπάρχει ερεθισμός, οίδημα και αίσθηση βάρους στο μαστό.
• Γενική αίσθηση κακουχίας, πυρετό, ρίγη και κόπωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μαστίτιδας

Ο γυναικολόγος θα κάνει τη διάγνωση με βάση την κλινική εξέταση. Εάν κρίνει πως χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα μαστού ή μαστογραφία, ενώ αν υπάρχει εκροή υγρού από τη θηλή θα στείλει δείγμα για μικροσκοπική εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η μαστίτιδα

Συνήθως η μαστίτιδα που σχετίζεται με το θηλασμό υποχωρεί όταν το μωρό μάθει να αδειάζει το μαστό από το γάλα. Παράλληλα είναι σημαντικό η µητέρα να πρέπει να τρώει καλά και να πίνει πολλά υγρά. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την τοπική εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ενώ αν ανεβάσετε πυρετό θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γυναικολόγο – μαιευτήρα.

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο

TAGS : μαστίτιδα συμπτώματα, κόκκινο στήθος, πόνος στο στήθος, αντιμετώπιση μαστίτιδας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ »