Η εντερική απόφραξη ή ειλεός του εντέρου είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου ο γιατρός πρέπει να προσδιορίσει και να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.

 

Τι είναι η εντερική απόφραξη

Εντερική απόφραξη σημαίνει ότι για κάποιον λόγο το έντερο δεν μπορεί να προωθήσει το περιεχόμενό του. Η απόφραξη συνήθως αφορά το λεπτό έντερο και σπανιότερα το παχύ και μπορεί να οφείλεται σε μηχανικό αίτιο (κάποιο εμπόδιο στη “διαδρομή”) ή να είναι παραλυτικός ειλεός, μια κατάσταση που συνδέεται με την παράλυση των μυικών ινών του εντέρου εξαιτίας ορισμένων φαρμάκων, κατάκλισης ή ακόμη και ψυχολογικών αιτίων. Η εντερική απόφραξη είναι μία κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση. 

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από εντερική απόφραξη

Στους ενήλικες, η εντερική απόφραξη προκύπτει συχνότερα από κάποια μηχανική αιτία, όπως κήλη ή πολύποδας στο έντερο, συμφύσεις που δημιουργήθηκαν μετά από επέμβαση ή ξένο σώμα που φράσσει το έντερο. Μπορεί ωστόσο να συνδέεται με τη νόσο του Crohn ή να οφείλεται σε συστροφή του εντέρου λόγω νοσήματος. Στα νεογνά μπορεί να συμβεί λόγω ατρησίας του πρωκτού ή εξαιτίας φραξίματος του εντέρου από το μηκώνιο, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά συχνές αιτίες είναι η σύμφυση μετά από αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας ή ο εγκολεασμός.

Διάβασε εδώ για το Σύνδρομο εισρόφησης μηκωνίου

Διαβάστε εδώ για τον Ειλεό του εντέρου

Ποια είναι τα συμπτώματα της εντερικής απόφραξης

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα απόφραξης του εντέρου συμπεριλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιά αλά όχι σε σταθερό σημείο, φούσκωμα, ναυτία και τάση για εμετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και αέρια.

Πώς γίνεται η διάγνωση της εντερικής απόφραξης

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό και την περιγραφή των συμπτωμάτων θα οδηγήσουν το γιατρό στη διάγνωση. Η ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία κοιλίας θα συμβάλουν στηνεξακρίβωση του αιτίου και τον εντοπισμό του σημείου της απόφραξης.

Πώς αντιμετωπίζεται η εντερική απόφραξη

Η αντιμετώπιση του ειλεού πρέπει να είναι άμεση. Συχνά συνδυάζεται φαρμακευτική αγωγή με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα κάθε φορά με τα αίτια που προκάλεσαν την απόφραξη.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γαστρεντερολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ »