Η συχνότητά της αποφρακτικής ουροπάθειας στους ενήλικες είναι περίπου στο 3%.

 

Τι είναι η αποφρακτική ουροπάθεια

Η αποφρακτική ουροπάθεια μπορεί να είναι οποιαδήποτε παρεμπόδιση της φυσιολογικής πορείας των ούρων, σε οποιοδήποτε σημείο της “διαδρομής” τους μέχρι την έξοδό τους από το σώμα. Η παρεμπόδιση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή αίτια ή να προέκυψε ως συνέπεια ενός προβλήματος υγείας ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι προοδευτικά ή να παρουσιαστούν ως οξεία αποφρακτική ουροπάθεια.

Διαβάστε εδώ για τη Λιθίαση της ουροδόχου κύστης

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αποφρακτική ουροπάθεια

Διάφορες παθήσεις του ουροποιητικού μπορεί να έχουν ως συνέπεια την αποφρακτική ουροπάθεια, όπως η λιθίαση σε διάφορα σημεία του ουροποιητικού, κάποια οξεία ή χρόνια λοίμωξη στα όργανα του ουροποιητικού, στένωμα ή τραυματισμός του ουρητήρα, συμφύσεις που μπορεί να προκύψουν μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή ή σπανιότερα όγκοι στο ουροποιητικό ή σε παρακείμενα όργανα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποφρακτικής ουροπάθειας

Ο έντονος πόνος με τη μορφή κολικού είναι χαρακτηριστικό της αποφρακτικής ουροπάθειας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ναυτία, εμετό, κολικό του νεφρού, νυκτουρία και πολυουρία και υπέρταση. Στις εργαστηριακές εξετάσεις, η αποφρακτική ουροπάθεια μπορεί να εκδηλώνεται ως αυξημένη ουρία και κρεατίνη στο αίμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποφρακτική ουροπάθεια

Είναι σημαντικό η αποφρακτική ουροπάθεια να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Συνήθως αυτό σημαίνει άμεση παροχέτευση των ούρων (με καθετήρα ή νεφροστομία), ιδίως εάν η ουροπάθεια είναι συνέπεια λοίμωξης ή φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών. Επίσης, εάν το πρόβλημα οφείλεται σε λοίμωξη τότε απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ »