Η αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είναι η δεύτερη κατά σειρά συχνότητας διαταραχή του ύπνου μετά την αϋπνία. 

 

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η διακοπή της φυσιολογικής αναπνοής στον ύπνο που έχει διάρκεια άνω των 10 δευτερολέπτων θεωρείται από τους ειδικούς παθολογική υπνική άπνοια. Όταν τα επεισόδια είναι πολύ συχνά, άνω των 10 στη διάρκεια μιας ώρας, τότε αναφερόμαστε στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Οι ειδικοί χωρίζουν την άπνοια σε τρεις κατηγορίες, την κεντρική, την αποφρακτική και τη μικτή, που συνδυάζει τα δύο πρώτα είδη.

Διαβάστε εδώ για το Ροχαλητό

Διαβάστε εδώ για τους Ρινικούς πολύποδες

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η παχυσαρκία, η κατασκευή του λαιμού και της γνάθου, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο καθώς και τα βαριά γεύματα αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η λήψη αντικαταθλιπτικών επίσης θεωρείται πως επιβαρύνει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου

Τα συμπτώματα του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι πολλά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το ροχαλητό, ωστόσο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν επίσης νυχτερινή εφίδρωση ενώ ξυπνούν χωρίς να νιώθουν ξεκούραστοι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το σύνδρομο μπορεί να συνδέεται με ελάττωση των επιπέδων οξυγόνου του αίματος, καθώς και καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως υπέρταση και αρρυθμίες ή ακόμα και αιφνίδιο θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου

Για να καταλήξει ο γιατρός στη διάγνωση χρειάζεται λήψη του ιατρικού ιστορικού του πάσχοντος καθώς και λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωή του. Στη συνέχεια ο γιατρός θα προσπαθήσει να εντοπίσει τυχόν ανατομικά αίτια για το πρόβλημα ενώ μπορεί να συστήσει μελέτη ύπνου που θα δώσει την τελική διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αποφρακτική άπνοια ύπνου

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την ύπαρξη ή όχι ανατομικών παραγόντων, η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (π.χ. απώλεια βάρους, άσκηση και αποφυγή αλκοόλ πριν τον ύπνο) καθώς και με οδοντιατρικές συσκευές που κρατούν ανοιχτό τον αεραγωγό και συμβάλουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ΩΡΛ.

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ