Η άμεση ιατρική βοήθεια αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Τι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αλλιώς καρδιακή προσβολή είναι συνέπεια της απόφραξης από αθηρωματική πλάκα μίας ή περισσότερων αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Κατά το έμφραγμα του μυοκαρδίου νεκρώνεται ένα μέρος του μυ της καρδιάς. Η απόφραξη που οδηγεί στο έμφραγμα του μυοκαρδίου ονομάζεται στεφανιαία νόσος.

Διαβάστε εδώ για την Αθηροσκλήρυνση

Διαβάστε εδώ για τη Στεφανιαία νόσο

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν τη στεφανιαία νόσο είναι εκείνοι που ευθύνονται για τη συνέπειά της, το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο ωστόσο οι καθημερινές συνήθειες επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των αρτηριών. Ανάμεσα στις «επικίνδυνες» αυτές συνήθειες συγκαταλέγεται το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, ενώ στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου συντελούν παράγοντες όπως η υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η υπέρταση καθώς και η χρήση ουσιών όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να προειδοποιεί για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες πριν παρουσιαστεί με συμπτώματα όπως αίσθηση βάρους, πίεσης ή πόνου στο στήθος, πόνο ή πίεση στο στέρνο που αντανακλά στον λαιμό, στην πλάτη, στο σαγόνι, στον ώμο και στο χέρι και δύσπνοια. Κατά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο ασθενής μπορεί να νιώθει ναυτία, ζάλη, τάση για λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων και εφίδρωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα ή βιώνει «ύποπτα» συμπτώματα θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η διάγνωση για έμφραγμα που έχει συμβεί ή που επίκειται επιβεβαιώνεται με εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα και εξέταση αίματος για την μέτρηση των μυοκαρδιακών ενζύμων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να γίνει καρδιακός καθετηριασμός και στεφανιογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή έχει συμπτώματα που κάνουν πιθανή αυτή την εξέλιξη χρειάζεται εισαγωγή και παρακολούθηση στο νοσοκομείο. Η αντιπηκτική αγωγή και η άμεση διάνοιξη της φραγμένης αρτηρίας είναι οι δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της νόσου. Η χορήγηση ασπιρίνης στον ασθενή μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο έχει βρεθεί πως βελτιώνει τις πιθανότητες θετικής έκβασης του επεισοδίου.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Καρδιολόγο – Καρδιοχειρουργό.

Κλείστε ραντεβού με Καρδιοχειρουργό

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΚΛΗΡΟΙΔΗΜΑ ΓΑΓΓΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ »