Κάθε γυναίκα πρέπει μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για να κάνει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων.

Τι είναι οι γυναικολογικές εξετάσεις

Όταν μιλάμε για γυναικολογικές εξετάσεις αναφερόμαστε στον ετήσιο έλεγχο που πρέπει να κάνει κάθε ενήλικη γυναίκα με στόχο την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία της.

Διαβάστε εδώ για το Τεστ Παπ

Διαβάστε εδώ για την Κολπίτιδα

Ποιες είναι οι βασικότερες γυναικολογικές εξετάσεις

Η εξέταση γίνεται από το γυναικολόγο ή/και μαστολόγο και μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλες ή ορισμένες από τις παρακάτω εξετάσεις.

• Γυναικολογική ή πυελική εξέταση: Ο γιατρός θα ελέγξει το αιδοίο, τα χείλη και την είσοδο του κόλπου. Στη συνέχεια με κολποδιαστολέα θα εξετάσει τον κόλπο και τον τράχηλο.

• Τεστ ΠΑΠ: Με τη χρήση του κολποδιαστολέα, ο γιατρός λαμβάνει τραχηλικό επίχρισμα το οποίο στέλνεται για κυτταρολογική εξέταση σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

• Κολποσκόπηση με χρήση κολποδιαστολέα: Είναι μία εξέταση που γίνεται εάν το τεστ ΠΑΠ έχει παθολογικά ευρήματα. Κατά την κολποσκόπηση, επισημαίνονται και ελέγχονται πιο λεπτομερώς οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν βλάβη.

• Υπερηχογράφημα: Με αυτή την απλή και ανώδυνη εξέταση μετριέται ο όγκος της μήτρας, παρατηρείται η υφή και η σύστασή της για την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.), καθώς και η ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες. Κατόπιν ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.α.). Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες, εκτιμάται το μέγεθός τους και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων ένα η γυναίκα βρίσκεται σε γόνιμη ηλικία.

• Έλεγχος του στήθους: Ο γυναικολόγος ή ο μαστολόγος θα εξετάσει με ψηλάφηση τους μαστούς. Συνήθως η κλινική εξέταση συμπληρώνεται με ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα, ενώ αν χρειάζεται να διευκρινιστεί η φύση κάποιου ευρήματος ο γιατρός θα συστήσει μαγνητική τομογραφία.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γυναικολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ ΝΟΣΟΣ PEYRONIE (ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ) »