Η αμυγδαλίτιδα, η φλεγμονή των αμυγδαλών, είναι ο υπ' αριθμόν ένα «ύποπτος» για τον πόνο στο λαιμό. 

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη φλεγμονή στις αμυγδαλές που προκαλεί πόνο στο λαιμό και ενδεχομένως και πυρετό. Συνήθως αποτελεί επιπλοκή κάποιας ίωσης, μπορεί όμως να οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη. Καθώς η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, τα παιδιά σε νηπιαγωγεία και σχολεία είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση, η οποία συχνά παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην κοινότητα.

Διαβάστε εδώ για τη Φαρυγγίτιδα

Διαβάστε εδώ για την Οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα προσβάλλει ιδιαίτερα τα παιδιά, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε ενήλικες και ηλικιωμένους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας

Το πιο συχνό σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας είναι ο ερεθισμός και η διόγκωση (πρήξιμο) των αμυγδαλών, κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κατάποση. Άλλα συμπτώματα είναι συχνά ο πυρετός και μια γενική αίσθηση κακουχίας, αντανακλαστικός πόνος στο αφτί και κακοσμία του στόματος εξαιτίας της φλεγμονής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αμυγδαλίτιδας

Η κλινική εξέταση από το γιατρό θα δώσει τη διάγνωση. Μπορεί ο ΩΡΛ να ζητήσει εξέταση αίματος για να προσδιοριστεί εάν η αμυγδαλίτιδα προκλήθηκε από ιό ή από βακτήριο και για να βρεθεί η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή εάν αυτή είναι απαραίτητη.

Πώς αντιμετωπίζεται η αμυγδαλίτιδα

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αμυγδαλίτιδα. Η ξεκούραση και η αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες -ειδικά στα παιδιά- είναι σημαντική τόσο για την υγεία του ίδιου του ασθενή όσο και για να μην εξαπλωθεί το μικρόβιο. Οι γαργάρες με τοπικό αντισηπτικό και τα παυσίπονα φάρμακα συνήθως είναι αρκετά στις ιογενείς αμυγδαλίτιδες, ενώ αν υπάρχει λοίμωξη από βακτήριο ή μικρόβιο τότε χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ΩΡΛ.

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ »