Τα ποσοστά της σπονδυλολίσθησης είναι σχεδόν διπλάσια στους αθλητές απ' ότι στο γενικό πληθυσμό και είναι πιο συνηθισμένη σε νέους εφήβους που γυμνάζονται εντατικά.

Τι είναι η σπονδυλολίσθηση

Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση, που συνήθως εντοπίζεται στην οσφυική μοίρα, με αποτέλεσμα της μετατόπιση ενός σπονδύλου μπροστά από τον γειτονικό του, πιέζοντας τα νεύρα στην περιοχή και προκαλώντας πόνο στη μέση και τα πόδια. Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι συγγενής, να προκύψει μετά από ατύχημα ενώ πολύ σπανιότερα οφείλεται στην ύπαρξη όγκου στη σπονδυλική στήλη.

Διαβάστε εδώ για την Ισχιαλγία

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από σπονδυλολίσθηση

Οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς, με περίπου το 10% αυτών να έχει σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό σπονδυλολίσθηση. Η πάθηση είναι όμως πιο συχνή σε νεαρά άτομα και εφήβους που γυμνάζονται εντατικά ενώ κάποια είδη άσκησης, όπως η ρυθμική γυμναστική και το μπαλέτο, αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης

Η σπονδυλολίσθηση δεν συνοδεύεται απαραίτητα από πόνο, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια. Γενικότερα, ο πόνος εστιάζεται στη μέση και τα πόδια και μπορεί να υπάρχει μούδιασμα στα κάτω άκρα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής δυσκολεύεται να σηκωθεί από καθιστή θέση και στη βάδιση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης

Η διάγνωση για την σπονδυλολίσθηση τίθεται με απλές ακτινογραφίες με τις οποίες θα εκτιμηθεί και ο βαθμός της ολίσθησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η σπονδυλολίσθηση

Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και φυσικοθεραπεία καθώς και τοποθέτηση κηδεμόνα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται σπονδυλοδεσία.
Αντιμετωπίζεται συντηρητικά με κηδεμόνα, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και τροποποίηση άσκησης.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ορθοπαιδικό.

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ »