Πρόκειται για μια μορφή ασθένειας των αγγείων που αποτελεί περίπου το 2% όλων των μορφών αγγειίτιδας. 

Πρόκειται για μια μορφή ασθένειας των αγγείων που αποτελεί περίπου το 2% όλων των μορφών αγγειίτιδας. 

Τι είναι η αλλεργική αγγειίτιδα

Η αλλεργική αγγειίτιδα προσβάλει τα μικρά αγγεία στον οργανισμό, συχνά είναι άγνωστης αιτιολογίας και συνοδεύεται από εξωαγγειακά κοκκιώματα και ηωσινοφιλία (αύξηση του αριθμού των ηωσινοφίλων – ενός υποπληθυσμού των λευκών αιμοσφαιρίων). Συχνά μπορεί να συνυπάρχει με πυρετό και άσθμα.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αλλεργική αγγειίτιδα

Συνήθως η αλλεργική αγγειίτιδα παρουσιάζεται σε ανθρώπους ηλικίας 15-50 ετών, με αυξημένα περιστατικά στους άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής αγγειίτιδας

Τις περισσότερες φορές, η αλλεργική αγγειίτιδα δίνει συμπτώματα αλλεργίας, όπως το άσθμα και η ρινίτιδα, ενώ εκδηλώνεται ως εξωτερικές βλάβες στο δέρμα όπως σκούρα κόκκινα εξανθήματα ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με πόνους στις αρθρώσεις και στην περιοχή της κοιλιάς, γενική αδυναμία, φλεγμονή και πυρετό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής αγγειίτιδας

Για να δοθεί η διάγνωση της αλλεργικής αγγειίτιδας χρειάζεται να πληροί ο ασθενής έξι κριτήρια, όπως τα έχει θέσει το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας. θα χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις για να εντοπιστούν στον ασθενή τα παρακάτω συμπτώματα. Αυτά συμπεριλαμβάνουν το άσθμα, την ηωσινοφιλία (άνω του 10% στο περιφερικό αίμα), παραρρινοκολπίτιδα, πνευμονικές διηθήσεις, μονοπλευρίτιδα ή πολυνευροπάθεια, ενώ θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί η αγγειακή βλάβη.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική αγγειίτιδα

Κατά κανόνα, για τη θεραπεία της αλλεργικής αγγειίτιδας συστήνεται χορήγηση στεροειδών και στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος δεν εμφανίζεται ξανά.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Αγγειολόγο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΠΕΡΜΑ ΓΛΑΥΚΩΜΑ »