Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι πλέον ένα συχνό νόσημα που σχετίζεται με τις κακές διατροφικές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τι είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας σταματά να παράγει τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη με αποτέλεσμα να μην απορροφά ο οργανισμός τις πρωτεΐνες και τα λίπη (εξωκρινής ανεπάρκεια). Σε περιπτώσεις που η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι πιο σοβαρής μορφής ή έχει παραμείνει χωρίς θεραπεία, μειώνεται ή χάνεται εντελώς η ικανότητα του παγκρέατος να παράγει μια πολύ βασική ορμόνη για τον οργανισμό, την ινσουλίνη, με συνέπεια την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια νόσος που παρουσιάζει φάσεις έξαρσης και ύφεσης, ωστόσο είναι σχεδόν συνεχής η φλεγμονή του παγκρέατος.

Διαβάστε εδώ για την Οξεία παγκρεατίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από χρόνια παγκρεατίτιδα

Οι διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, καρυκεύματα καθώς και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος χρόνια παγκρεατίτιδα. Επιπλέον, σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 75% το εκτιμούν οι ειδικοί, η νόσος συνδέεται με τη χολολιθίαση.

Διαβάστε εδώ για την Παγκρεατίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας

Στα πρώτα στάδια η νόσος δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα, τα οποία άλλωστε συγχέονται με συνηθισμένες κοιλιακές ενοχλήσεις όπως ήπιος ή λίγο πιο έντονος πόνος στην κοιλιά. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ο πόνος μπορεί να είναι οξύτερος και να διαρκεί για ώρες ή να είναι πιο διάχυτος, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ άλλα συνοδά συμπτώματα είναι η ναυτία και ο εμετός, ο μετεωρισμός και ενδεχομένως πυρετική κίνηση. Η κατανάλωση λιπαρών και αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας

Ο γιατρός θα κάνει κλινική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς που σε συνδυασμό με εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία) θα τον βοηθήσουν να καταλήξει στη διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια παγκρεατίτιδα

Ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων της και πόσο αυτά επιβαρύνουν τη ζωή του ασθενή. Η αποχή από το αλκοόλ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις με συνοδά νοσήματα, όπως ανωμαλίες του παγκρεατικού πόρου ή παθολογική διόγκωση μέρους του παγκρέατος μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Παθολόγο ή Γαστρεντερολόγο

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΡΗΞΗ ΣΠΛΗΝΑ ΦΩΤΟΦΟΒΙΑ »