Υπολογίζεται πως περίπου το 33% των ανδρών άνω των 50 ετών θα εμφανίσει αυτόν τον τύπο κήλης, ενώ αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων κήλης σε άντρες.

Υπολογίζεται πως περίπου το 33% των ανδρών άνω των 50 ετών θα εμφανίσει αυτόν τον τύπο κήλης, ενώ αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων κήλης σε άντρες.

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Η κήλη, η μερική προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου από τη φυσική του θέση μέσα από ένα φυσιολογικό ή παθολογικό “στόμιο”, είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική διόρθωση. Η βουβωνοκήλη είναι μια συχνή πάθηση στους άντρες και μπορεί να είναι ευθεία ή λοξή, ανάλογα με τη θέση της ως προς την ανατομία της περιοχής. Η κήλη μπορεί να είναι ανατασσόμενη, δηλαδή ο ασθενής ή ο γιατρός να μπορούν με ελαφρά πίεση να την φέρουν στη θέση της ή μη ανατασσόμενη, όταν προβάλει μόνιμα έξω από τη θέση της. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η κήλη έχει “παγιδεύσει” μέρος του εντέρου ή άλλου οργάνου περιορίζοντας την αιμάτωσή του.

Διαβάστε εδώ για την Ομφαλοκήλη

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από βουβωνοκήλη

Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βουβωνοκήλης συγκαταλέγεται η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας και εργασία που καταπονεί σωματικά. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν βουβωνοκήλη, η εγκυμοσύνη ωστόσο θεωρείται επίσης παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή καθώς υπάρχει μια διόγκωση τοπικά στην περιοχή. Συνήθως δεν είναι επώδυνη και η εμφάνισή της μπορεί να σχετίζεται με βήχα, γέλιο, σωματική άσκηση ή με τη δραστηριότητα του εντέρου. Συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τη βουβωνοκήλη είναι οι συχνές γαστρεντερικές διαταραχές, ο πόνος στην κοιλιά και η δυσκολία στην ούρηση ή αντίθετα, συχνοουρία. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις κήλης που δεν παρουσιάζει συμπτώματα και γίνεται αντιληπτή με τη φυσική εξέταση από το γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης

Ο γιατρός θα διαγιγνώσει τη βουβωνοκήλη κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη

Στην περίπτωση που η βουβωνοκήλη προκαλεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις χρειάζεται άμεση χειρουργική ή λαπαροσκοπική επιδιόρθωση ώστε να προληφθεί η πιθανότητα περίσφιξης, δηλαδή να περιστραφεί το όργανο που περιέχεται στην κήλη και να νεκρωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, που ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά από λίγα 24ωρα στην καθημερινότητά του. 

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γενικό χειρουργό.

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΕΛΚΟΣ (ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ) »