Η χολοκυστίτιδα μπορεί να χρόνια ή οξεία και πρόκειται για μια επιπλοκή της πέτρας στη χολή που χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση. 

Η χολοκυστίτιδα μπορεί να χρόνια ή οξεία και πρόκειται για μια επιπλοκή της πέτρας στη χολή που χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Τι είναι η χολοκυστίτιδα

Η χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως και συνήθως σχετίζεται με την παρουσία λίθων (πέτρας). Η χολοκυστίτιδα συνήθως ξεκινά από οξεία μορφή, με πιθανή φράξη του χοληφόρου πόρου που μεταφέρει τη χολή στο έντερο, και πρόκειται για μια σοβαρή επιπλοκή της χολολιθίασης που χρειάζεται άμεση θεραπεία ή και νοσηλεία. Η συνήθης μορφή της είναι η λιθιασική χολοκυστίτιδα, όπου ο χοληφόρος πόρος μπλοκάρεται από πέτρα ή λάσπη, και η αλιθιασική χολοκυστίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, η φράξη του πόρου σημαίνει συσσώρευση της χολής και δημιουργία φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη.

Διαβάστε εδώ για τη Χοληδόχο κύστη

Διαβάστε εδώ για τη Χολοκυστετομή 

Διαβάστε εδώ για την Οξεία χολοκυστίτιδα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από χολοκυστίτιδα

Η χολοκυστίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ωστόσο οι άντρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν πιο σοβαρή εκδοχή της. Πιο επιρρεπείς είναι γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, παχύσαρκοι και άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Όταν η νόσος παρουσιάζεται σε παιδιά είναι πιο πιθανό να πρόκειται για αλιθιασική χολοκυστίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα της χολοκυστίτιδας συμπεριλαμβάνουν πόνο ψηλά δεξιά στην κοιλιά, συνήθως μετά από ένα λιπαρό γεύμα, ενώ ο πόνος μπορεί να εξαπλώνεται στη δεξιά πλευρά της πλάτης και να επιδεινώνεται με το βήχα ή τη βαθιά εισπνοή, πυρετό με ρίγη, ναυτία και εμετό. Τέλος, περίπου στο 20% των ανθρώπων με χολοκυστίτιδα παρουσιάζεται ίκτερος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της χολοκυστίτιδας

Η διάγνωση της οξείας χολοκυστίτιδας θα γίνει με βάση την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με διαγνωστική εξέταση όπως ακτινογραφία, υπέρηχο και αν χρειαστεί ισοτοπική χολοκυστο-χολαγγειογραφία (HIDA), μια εξέταση με πολύ υψηλό ποσοστό ακρίβειας για τη συγκεκριμένη νόσο, ή ίσως αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η χολοκυστίτιδα

Η θεραπεία της χολοκυστίτιδας μπορεί να είναι συντηρητική, με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, παρακολούθηση και εκτίμηση της γενικής κατάστασης του ασθενούς. Εάν η κατάσταση δεν υποχωρήσει και τα συμπτώματα επιμείνουν τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, συνήθως με λαπαροσκοπική μέθοδο.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γενικό Χειρουργό και/ ή Γαστρεντερολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ »