Ένα περίεργο «στατιστικό»: Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας, τόσο αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα, κατηγορία στην οποία ανήκει και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. 

Ένα περίεργο «στατιστικό»: Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο μιας κοινωνίας, τόσο αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα, κατηγορία στην οποία ανήκει και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. 

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του οργανισμού. Στους ανθρώπους με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα, βλάπτοντας τα θυρεοειδικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου ο θυροειδής δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ορμονών για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε εδώ για τις Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, και παιδιά, μπορεί να διαγνωστούν με θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, ωστόσο τείνει να συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Φαίνεται πάντως πως για την κατάσταση παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διακυμάνσεις (γι’ αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες μετά τον τοκετό) και η μεγάλη κατανάλωση ιωδίου καθώς και ορισμένα φάρμακα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ο διογκωμένος θυρεοειδής (κήλη) που ανάλογα με το μέγεθός του μπορεί να προκαλεί πρόβλημα στην κατάποση. Άλλα συμπτώματα του υπολειτουργικού θυρεοιδούς μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση, χλωμάδα ή πρήξιμο στο πρόσωπο, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, δυσκοιλιότητα, μεγαλύτερη αίσθηση του κρύου, δυσκολία σύλληψης για εγκυμοσύνη, απώλεια ή αραίωση των μαλλιών, ακατάστατή ή βαριά έμμηνο ρύση, κατάθλιψη, χαμηλούς καρδιακούς παλμούς. Καθώς τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ γενικά, είναι σημαντική η αξιολόγηση από το γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Η διάγνωση της νόσου Hashimoto γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικός έλεγχο του θυρεοειδούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Για τη Hashimoto δεν υπάρχει ίαση. Ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει δια βίου αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ενδοκρινολόγο ή Χειρουργό Ενδοκρινικών Αδένων

Κλείστε ραντεβού με Χειρουργό Ενδοκρινικών Αδένων Αδένων 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ »