Η περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονή του περιτοναίου που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. 

Η περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονή του περιτοναίου που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τι είναι η περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή του περιτοναίου, στο εσωτερικό της κοιλιάς, και συνήθως είναι οξεία, που αποτελεί “παρενέργεια” μιας φλεγμονής σε άλλο όργανο, όπως της σκωληκοειδούς απόφυσης, του στομάχου ή του παγκρέατος. Η περιτονίτιδα μπορεί να είναι εντοπισμένη ή διάχυτη και εάν δεν οφείλεται σε λοίμωξη, χαρακτηρίζεται ως άσηπτη.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο με περιτονίτιδα

Καθώς πρόκειται για φλεγμονή, μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά και ενήλικες.

Διαβάστε εδώ για τις Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιτονίτιδας

Ο πόνος στην κοιλιά αποτελεί το βασικότερο σύμπτωμα και συνήθως ξεκινά ήπια, όμως βαθμιαία εξελίσσεται σε οξύς πόνος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά ανάλογα με το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η λοίμωξη, ωστόσο συνήθως σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ναυτία με εμετό και ανορεξία, ψηλός πυρετός, ταχυκαρδία, ολιγουρία ή ανουρία και μετεωρισμός.

Πώς γίνεται η διάγνωση της περιτονίτιδας

Η ακτινογραφία κοιλίας μπορεί να φανερώσει διατεταμένες εντερικές έλικες, όπως και παρουσία ελεύθερου αέρα. Σχεδόν πάντα χρειάζεται να γίνει επίσης το υπερηχογράφημα, η αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία κοιλίας που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα δώσει στο γιατρό πληροφορίες για την πρωτοπαθή πάθηση που την προκάλεσε.

Πώς αντιμετωπίζεται η περιτονίτιδα

Ανάλογα με την πρωταρχική πάθηση και τα συμπτώματα, η θεραπεία της περιτονίδιας συμπεριλαμβάνει χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Γενικό Χειρουργό.

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CHRON ΟΜΑΛΟΣ ΛΕΙΧΗΝΑΣ »