Το ρετινοβλάστωμα είναι μια μορφή παιδικού καρκίνου που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για σχετικά σπάνια νόσο και προσβάλλει ένα στα 15.000 – 20.000 παιδιά.

Το ρετινοβλάστωμα είναι μια μορφή παιδικού καρκίνου που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για σχετικά σπάνια νόσο και προσβάλλει ένα στα 15.000 – 20.000 παιδιά.

Τι είναι το ρετινοβλάστωμα

Το ρετινοβλάστωμα είναι μια σπάνια μορφή επιθετικού καρκίνου του αμφιβληστροειδή που παρουσιάζεται σε παιδιά ακόμη και σε βρέφη. Η πλειοψηφία των παιδιών με τη συγκεκριμένη μορφή όγκου είναι έως πέντε ετών. Τα περισσότερα βρέφη και μωρά που παρουσιάζουν ρετινοβλάστωμα, έχουν γεννηθεί με τη νόσο, χωρίς όμως να έχει γίνει διάγνωση.

Ποια άτομα κινδυνεύουν από ρετινοβλάστωμα

Περίπου 40% των περιπτώσεων είναι κληρονομικές και το ένοχο γονίδιο εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 13, που παρουσιάζει εξάλειψη του μικρού βραχίονα, το οποίο ονομάζεται RB1 γονίδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ρετινοβλαστώματος

Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρούν οι γονείς είναι η κόρη του ματιού που ασπρίζει στο έντονο φως (λευκοκορία) γι’ αυτό πολλές φορές το βλέπουν σε φωτογραφίες. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα του ρετινοβλαστώματος είναι:
• Η μειωμένη όραση
• Τα κόκκινα μάτια
• Πόνος στα μάτια
• Στραβισμός
• Φωτοφοβία
• Αιμορραγία

Πώς γίνεται η διάγνωση του ρετινοβλαστώματος

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για ρετινοβλάστωμα, ιδίως όταν υπάρχει βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, τους 3 πρώτους μήνες ζωής του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ωστόσο, αν ο γιατρός υποψιάζεται ρετινοβλάστωμα θα κάνει βυθοσκόπηση για να ελέγξει με προσοχή τον αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια είναι πιθανό να ζητήσει κάποιες από τις παρακάτω απεικονιστικές εξετάσεις:
• Υπερηχογράφημα οφθαλμού
• Αξονική τομογραφία ή και
• Μαγνητική τομογραφία της περιοχής του οφθαλμού
Καθώς πρόκειται για μια μορφή μεταστατικού καρκίνου ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνουν περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται το ρετινοβλάστωμα

Η θεραπευτική μέθοδος επιλέγεται με βάση τη γενική κατάσταση του ασθενούς και το στάδιο του καρκίνου και συνήθως χρειάζεται η συνεργασία οφθαλμιάτρου, ογκολόγου και ακτινοθεραπευτή.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Οφθαλμίατρο.

Κλείστε ραντεβού με Οφθαλμίατρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ »