Πρόκειται για αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως πέτρες στα νεφρά και είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα: Περίπου το 13% των ανδρών και το 7% των γυναικών θα παρουσιάσει νεφρολιθίαση στη διάρκεια της ζωής του.

Πρόκειται για αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως πέτρες στα νεφρά και είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα: Περίπου το 13% των ανδρών και το 7% των γυναικών θα παρουσιάσει νεφρολιθίαση στη διάρκεια της ζωής του.

Τι είναι η νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση (οι πέτρες στα νεφρά) δημιουργούνται όταν υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση στα ούρα ουσίες όπως ασβέστιο, ουρικό οξύ, οξαλικά και κυστίνη. Μπορεί όμως να δημιουργηθούν εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής ούρων, ακόμη κι αν οι παραπάνω υπαίτιες ουσίες είναι στα φυσιολογικά όρια. Και στις δύο περιπτώσεις, δημιουργούνται κρύσταλλοι που καθώς φιλτράρονται τα ούρα, παραμένουν στα νεφρά και σταδιακά σχηματίζονται οι λίθοι – οι γνωστές μας πέτρες στα νεφρά.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από νεφρολιθίαση

• Οι λίθοι εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών.
• Οι άντρες εμφανίζουν λιθίαση 3 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.
• Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό-κληρονομικότητα.
• Οι άνθρωποι που κατοικούν σε θερμά κλίματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν λίθους.
• Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικού λευκώματος, ζωικού λίπους και αλατιού.
• Τα παχύσαρκα άτομα
• Τα άτομα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες υγρών (λιγότερο από 1,5 λίτρο ημερησίως)
• Όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένα αντιυπερτασικά φάρμακα ή αντιόξινα φάρμακα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης

Αν οι λίθοι είναι μικροί σε μέγεθος το πιθανότερο είναι ο ασθενής να μην αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Όμως στην περίπτωση που υπάρξει απόφραξη μπορεί να υπάρξουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Το πιο συνηθισμένο είναι πόνος τύπου κολικός, χαμηλά στην πλάτη και στα πλάγια της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να υπάρχει τσούξιμο στην ούρηση και τα ούρα να είναι θολά, δύσοσμα, και αιματηρά, συχνοουρία, ναυτία και εμετός.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νεφρολιθίασης

Η διάγνωση της νεφρολιθίασης βασίζεται στα συμπτώματα του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στον απεικονιστικό έλεγχο που γίνεται με:
• Υπερηχογράφημα νεφρών (ανιχνεύει πέτρες στο νεφρό αν και μικροί λίθοι μπορεί να μην διαγνωσθούν)
• Αξονική τομογραφία (συνιστάται η ελικοειδής αξονική τομογραφία που ανιχνεύει πολύ μικρούς λίθους)

Πώς αντιμετωπίζεται η νεφρολιθίαση

Για την αντιμετώπιση των λίθων που υπάρχουν συστήνεται η εξωσωματική λιθοτριψία η οποία γίνεται με ένα μηχάνημα που εκπέμπει κρουστικά κύματα τα οποία σπάνε τον λίθο σε μικρότερα κομματάκια ώστε να μπορούν να αποβληθούν από το ουροποιητικό σύστημα. Στην περίπτωση που η λιθοτριψία δεν αποβεί αποτελεσματική ή που η πέτρα είναι πολύ μεγάλη, αφαιρείται χειρουργικά.

Σε ποιο γιατρό να απευθυνθείτε

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε Ουρολόγο – ανδρολόγο.

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΣΚΛΗΡΟΙΔΗΜΑ »